Παραγγελίες: 2108310993 || 6944565405
 
 
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ UVC

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UV

Το υπεριώδες φως (UV) ανήκει στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα με μήκος κύματος στην περιοχή από 200 έως 400 nm (νανόμετρα) και υποδιαιρείται στις ακόλουθες ζώνες.

1. UVA (Μεγάλου μήκους κύματος 320-400nm.)

Έχει ισχυρή δύναμη διείσδυσης, μπορεί ακόμη και να διεισδύσει σε γυαλί ή σε νερό βάθους 6 ποδών. Το UVA υπάρχει οπουδήποτε υπάρχει ηλιακό φως. Πάνω από το 95% της καθημερινής έκθεσης στο δέρμα είναι UVA. Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται για φωτισμό μαύρου χρώματος (Black Light), μαύρισμα δέρματος, έλεγχο γνησιότητας χρημάτων, σκλήρυνση μελανιού / ρητίνης. Η ακτινοβολία UVΑ δεν έχει μικροβιοκτόνο αποτελεσματικότητα.

2. UVB (Μεσαίου μήκους κύματος 280-320nm).

Έχει μέτριο αποτέλεσμα διείσδυσης. Εφαρμογές: Σε λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας, λάμπες ανάπτυξης φυτών, για θεραπεία ψωρίασης. Μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB δεν έχει μικροβιοκτόνο αποτελεσματικότητα.

3. UVC (μικρού μήκος κύματος 200-280nm)

Έχει την ασθενέστερη διεισδυτική δύναμη. Μπορεί να σκοτώσει όλα τα βακτήρια και τους ιούς με υψηλή απόδοση. Εφαρμογές: η μικροβιοκτόνος λάμπα UV εκπέμπει υπεριώδες φως υπεριώδους κύματος UVC. Χρησιμοποιείται ευρέως στην οικιακή ζωή, στην προστασία της ασφάλειας, στα νοσοκομεία, στα συστήματα κλιματισμού, στα ντουλάπια απολύμανσης, στον εξοπλισμό επεξεργασίας νερού, στις συσκευές διανομής νερού, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στις πισίνες, στον εξοπλισμό επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων και ποτών, εργοστάσια τροφίμων, καλλυντικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, σε οινοποιεία, και αρτοποιεία ..

4. UVV ( κάτω των 200 nm): μπορεί να παράγει όζον στον αέρα.


Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ UV-C ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΤΟΝΟΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Ή UVGI

Με τη χρήση ακτίνων UVC για την ακτινοβόληση βακτηρίων, ιών και άλλων μικροοργανισμών, καταστρέφεται η μοριακή δομή του DNA ή του RNA στα κύτταρα των οργανισμών, προκαλώντας διάσπαση του νήματος του DNA και θραύση των νουκλεϊκών οξέων και πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τον θάνατο των βακτηρίων και αναγεννητικό κυτταρικό θάνατο. Μπορεί να επιτύχει υψηλής απόδοσης απολύμανση. Το μικροβιοκτόνο αποτέλεσμα μπορεί να φτάσει το 99,999%. Η τεχνολογία της ακτίνας UV έχει το υψηλότερο φάσμα μικροβιοκτόνων μεταξύ όλων των σημερινών τεχνολογιών.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UV-C. ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΡΙΑ ΜΥΚΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ


ΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗΣ UV-C

Η υπεριώδης μικροβιοκτόνος ακτινοβολία UVC που χρησιμοποιείται για απολύμανση νερού, αέρα και επιφανείας είναι βιοκτόνος για μικροοργανισμούς. Στον άνθρωπο η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει στα μάτια φωτοκερατίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 6 έως 12 ωρών μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και υποχωρούν εντός 24 έως 48 ωρών. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα και να προκαλέσει ερύθημα (ερυθρότητα του δέρματος). Το μεγαλύτερο μέρος της UV-C ανακλάται και απορροφάται από το εξωτερικό νεκρό στρώμα του ανθρώπινου δέρματος, ελαχιστοποιώντας έτσι την UV-C που μεταδίδεται μέσω της επιδερμίδας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Kowalski W (2009). Ultraviolet Germicidal Irradiation Handbook, UVGI for Air and Surface Disinfection, Springer-Verlag, Berlin.
  2. Bolton J.R, Cotton C.A (2001). Ultraviolet Disinfection Handbook, American Water Works Association, Denver, CO.
  3. The History of Ultraviolet Germicidal Irradiation for Air Disinfection https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2789813/
  4. Harm W (1980). Biological Effects of Ultraviolet Radiation, New York. Cambridge University Press.
  5. ASHRAE Handbook (2016). HVAC Systems and Equipment, Ch. 17. Ultraviolet Lamp Systems.
  6. Shechmeister I.L (1991). Sterilization by ultraviolet radiation. Disinfection, Sterilization and Preservation, pp. 535-565.
  7. ACGIH (2015). Theoretical Limit Values and Biological Exposure Indices, Cincinnati Ohio.
  8. NIOSH (1972). Criteria for a recommended standard: Occupational exposure to ultraviolet radiation. Publication 73-11009, Washington D.C.
  9. Kauffman R (2011). Study the degradation of typical HVAC materials, filters and components irradiated by UVC energy. ASHRAE Research Report RP-1509.
  10. IESNA (2000). Lighting Handbook: Reference & Application IESNA HB-9-2000, New York.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ